Helemaal klaar om het decor van Oogappels in te duiken – gewapend met goede wandelschoenen en een opgeladen telefoon? Let’s go! Tijdens deze route zie je niet alleen de Oogappels-locaties met eigen ogen, je wandelt ook langs allerlei Amersfoortse hotspots. Als jouw online gids vertellen wij je over al het moois dat je passeert.
A) huis lodewIjk & claire larooI
De route gaat van start bij het huis van Lodewijk en Claire Larooi. Dit huis is gelegen aan de Johan van Oldenbarneveltlaan, een klassiek ogende straat tegenover Amersfoort Centraal. Vanaf het station maak je een kleine klim. Het herenhuis ligt namelijk onderaan de Amersfoortse berg, wat in werkelijkheid een heuvel is. Op deze heuvel vind je de meest luxe wijk van Amersfoort: het Bergkwartier.
De Johan van Oldenbarneveltlaan was in 1902 een van de eerste straten die werd aangelegd op de Amersfoortse Berg. Toen werden de twee-onder-een-kapwoningen en herenhuizen voornamelijk bewoond door hooggeplaatste militairen, fabriekseigenaren en andere notabelen. De straat is vernoemd naar de in Amersfoort geboren Johan van Oldenbarnevelt. Deze bekende landsadvocaat was als staatsman nauw betrokken bij het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de zestiende eeuw.


B) huIs famIlie larooI
C) HUIS FAMILIE SCHNEEMAN/ ouders fabIe
We vervolgen de klim langs de woning waarin het samengestelde gezin Larooi voorheen samenwoonde. Wederom een imposant 'optrekje'. Nog een stukje verder vind je het huis van Familie Zwagerman. Blijf onderweg zeker goed om je heen kijken, want je komt een hoop droomstekjes tegen.
D) woning merel van voorst
Belgenmonument Je bevindt je nu aan de noordkant van de berg. De volgende locatie, de woning die Merel betrekt na haar scheiding van Erik, bevindt zich in het Leusderkwartier. Het Belgenmonument is een optionele tussenstop die de moeite waard is. Slecht twee minuten uit de route vind je dit gedenkteken dat ons - als enige monument in Nederland - herinnert aan de Eerste Wereldoorlog. De Belgen schonken het monument aan Amersfoort als dank voor de opvang van duizenden Belgische vluchtelingen tijdens de oorlog. Leusderweg Vlak voor je het huis van Merel bereikt, steek je de Leusderweg over. Je bent nu ongeveer op de helft van de route. Een mooi moment voor een pitstop! Die kun je houden bij ZUID, een bohemian style lunchroom met aangesloten winkeltje. Nog even verder rondsnuffelen op de Leusderweg nadat je jouw flammkuchen of bagel hebt opgesmikkeld? Check dan onze blog over dit knusse winkelgebied.


E) Huis ouders Carola
F) Corderius College
G) VoetbalverenigIng CJVV
Met hernieuwde energie zetten we de route voort langs het huis van de ouders van Carola naar het Corderius College. Deze school herken je aan de opvallende mozaïek op het hoofdgebouw. Benieuwd wat je precies ziet? Je kijkt naar - geheel toepasselijk - een leerling, een docent en het vijftiende-eeuwse schilderij 'Lam Gods'. Het lam in dit werk staat voor Jezus die zijn leven offerde om de mensheid van haar zonden te verlossen.
f) famIlie zwagerman / fabIe schneeman I) famIlie meijer-amranI
En doorrrrr! De volgende woning waar we langskomen, schittert al sinds het eerste seizoen in de serie. Momenteel staat het in de steigers, maar dat maakt het niet onmogelijk om even naar binnen te spieken. We vervolgen de weg naar het huis van Familie Meijer-Amrani en belanden daarmee binnen de stadsmuren van Amersfoort. Huis met de Paarse Ruiten Vanaf de Zuidsingel steek je een pittoresk bruggetje over en wandel je de Muurhuizen op. Hier is ook een optionele stop te maken bij Huis met de Paarse Ruiten. Steek hiervoor nog even niet het bruggetje over, maar loop een minuutje door naar Zuidsingel 38. Dit majestueuze huis werd rond 1780 gebouwd in opdracht van Benjamin Cohen, een bankier en bestuurder binnen de Joodse gemeenschap. De ruiten van de woning bevatten veel mangaan, waardoor ze onder invloed van zonlicht paars zijn verkleurd. De Muurhuizen Dit is misschien wel de meest fotogenieke straat van de stad. Wanneer je tussen de schilderachtige woningen doorloopt, waan je je in de late Middeleeuwen. Vanaf 1500 werden de Muurhuizen gebouwd met het materiaal van de afgebroken eerste stadsmuur. Deze werd neergehaald om ruimte te maken voor uitbreiding van de stad.



op naar de laatste oogappels locatie !
Vanaf het huis van familie Meijer-Amrani doorkruizen we het centrum om aan de andere kant de stadsmuren weer te verlaten. Op naar Zandfoort aan de Eem, maar niet voordat we nog een aantal onmisbare pareltjes passeren.
Shop till you drop In de Langestraat en Krommestraat
Zo flaneren we een klein stukje door de Langestraat, de langste winkelstraat van de stad. Missen er nog items in jouw herfstgarderobe? Dan is het geen slecht idee een uurtje extra uit te trekken voor de Langestraat. Ben je meer van de boetiekjes? Dan biedt de Krommestraat jou dé shopervaring die je zoekt.
Alwéér hongerig en dorstig geworden? Dat snappen we wel na de ongeveer zes kilometer die je inmiddels hebt afgelegd! Bij Nul33 (Langestraat 76) kun je een lekker hapje of drankje doen, terwijl je het winkelende publiek gadeslaat. De personages uit Oogappels drinken hier ook geregeld een koffietje.


Museum FlehIte
Onderweg naar het laatste punt van de route, kom je langs Museum Flehite. Dit stadsmuseum is gevestigd in een middeleeuw muurhuis en vertelt aan de hand van voorwerpen en schilderijen over de geschiedenis van de stad. Daarnaast vind je er wisselende exposities.
J) DE DRIE RINGEN
De drIe ringen & de koppelpoort Houd je van speciaal bier? Tegenover Museum Flehite en langs de grachten vind je stadsbrouwerij De Drie Ringen. Al in 1626 opende deze brouwerij haar deuren. Vanaf het kleine terras heb je uitzicht op de prachtige Koppelpoort. Dit is de enige land- en waterpoort van heel Nederland en een iconische plek in de stad. Neem dus even de tijd voor een Instagramwaardig kiekje!
Dan komt de Oogappels route nu toch echt tot een einde. Langs de Eemhaven vind je verschillende toprestaurants, zoals Dara en Rozey. Blijf lekker hangen en geniet van een zonsondergang aan het water. De Koppelpoort en Eemhaven zijn misschien wel het meest magisch in de avond!
blijf een nachtje logeren
Ben je vandaag helemaal verliefd geworden op Amersfoort? Stel het afscheid dan nog even af! In de Eemhaven kun je uniek overnachten in het charmante scheepshotel Vita Nova. Laat je in slaap sussen door het deinende water in een scheepshut, met alle comfort van een moderne hotelkamer.
Last van zeeziekte? Ga dan voor een van de andere tophotels uit onze selectie.


